דיכאון נחשב לרוב כבעיה של מבוגרים, אך הוא יכול להשפיע גם על ילדים ובני נוער. בעוד שילדים צפויים להיות חסרי דאגות ומאושרים, דיכאון יכול להיות בעיה פסיכולוגית רצינית שעלולה לפגוע משמעותית בתפקוד ובהתפתחות של הילד. במאמר זה נדון בסימנים ובסימפטומים של דיכאון בילדים ובני נוער וכן באפשרויות הטיפול השונות הקיימות.
דיכאון אצל ילדים יכול להופיע מגיל צעיר מאוד. לפי הסטטיסטיקה, כאחוז אחד מילדי הגן ושני אחוזים מהילדים בגיל בית הספר סובלים מדיכאון. ילדים בגיל צעיר אינם יודעים כיצד לדווח או לתאר במדויק את תחושותיהם, ולכן על ההורים והמחנכים לזהות את התסמינים ולהפנות את הילד לטיפול מתאים.
סימני הדיכאון אצל ילדים יכולים להתבטא בדרכים שונות. בנוסף לתסמינים האופייניים של עצב ומצב רוח ירוד, דיכאון אצל ילדים יכול להופיע גם כהתקפי זעם, כעס, עצבנות יתר וקשיי שינה. חשוב להבחין בין תסמינים אלו מהתנהגות רגילה ולפנות לעזרה אם הם נמשכים או מחמירים.
דיכאון אצל בני נוער
בגיל ההתבגרות, הדיכאון הופך נפוץ עוד יותר, עם זינוק לכחמישה אחוזים. שיעור הבנות הסובלות מדיכאון עולה בהרבה על זה של בנים. בני נוער מודעים יותר לרגשותיהם ויכולים להעיד על תחושות של דיכאון. עם זאת, ייתכן שהם לא בהכרח בוחרים לחלוק את רגשותיהם עם כל מי שסביבם.
שינויים במצב רוח תקינים, כגון עצב ועצבנות, יכולים להיות שכיחים במהלך גיל ההתבגרות. אך אם התחושות הללו נמשכות או הופכות עזות ותכופות, עד כדי כך שהן מפריעות לתפקוד היומיומי, ייתכן שמדובר בדיכאון.
טיפול בדיכאון אצל ילדים
חשיבות הטיפול בדיכאון ילדים טמונה לא רק בהפחתת הסבל, אלא גם במניעה או הפחתת נזק משמעותי לתפקוד. המחיר של ירידה בתפקוד עלול לגרום לירידה בביטחון העצמי ובערך העצמי, כמו גם ליכולות אקדמיות וחברתיות. הטיפול בדיכאון בילדים ובני נוער מתחלק לרוב לשניים: טיפול רגשי וטיפול תרופתי, ולעיתים שילוב של השניים.
טיפול רגשי בילדים ובני נוער
טיפול רגשי בילדים הסובלים מדיכאון כולל בדרך כלל הדרכת הורים, כאשר ההורים נדרשים ללמוד כיצד להוות מערכת תומכת, להבין את עומק הבעיה ולהתמקד פחות בביטוי החיצוני של ההפרעה. הילד יקבל עידוד, תמיכה והכוונה מהמטפל. חשיבותה של הדרכת הורים היא לסייע להורה להתמודד עם המצב ולחשוב יחד על דרכי התמודדות יעילות שיובילו לפתרונות רצויים.
הטיפול נעשה באמצעות משחקים המאפשרים ביטוי לא מילולי של תכנים רגשיים נסתרים. טיפול יצירתי כמו טיפול באמנות, ביבליותרפיה וטיפול בבעלי חיים יכול גם להיות שימושי. אצל בני נוער הטיפול שונה מאחר ויש צורך בעצמאות ובניתוק מההורים. לרוב, הטיפול ייעשה בידיעת ההורים אך ללא נוכחותם.
טיפול תרופתי בדיכאון אצל ילדים
טיפול תרופתי בדיכאון בילדים ותרופות פסיכיאטריות לילדים ניתן לרוב על ידי פסיכיאטר ילדים ונוער בהתייעצות עם ההורים. לפני תחילת טיפול תרופתי יש צורך בבדיקה גופנית, הערכה על ידי רופא ובדיקות דם. הילד חייב להיות במעקב קבוע של פסיכיאטר מומחה בתחילת הטיפול.
אחת התרופות המקובלות ביותר לטיפול בדיכאון בקרב בני נוער היא פלווקסטין, שהוא מעכב סרוטונין. מעכבי סרוטונין ניתנים לעיתים קרובות לילדים שהגיעו לגיל ההתבגרות מאחר וחסר במוליך העצבי סרוטונין נמצא אצל אנשים עם נטייה לדיכאון. היעילות הרבה של תרופות נוגדות דיכאון בקרב בני נוער הוכחה.
סיכום
דיכאון אצל ילדים ובני נוער הוא בעיה פסיכולוגית חמורה שעלולה לפגוע מאוד בתפקוד ובהתפתחות התקינה. חשוב להיות מודע לתסמינים המתעוררים ולהפנות את הילד לטיפול מתאים. אפשרויות הטיפול בדיכאון בילדים ובני נוער כוללות טיפול רגשי, טיפול תרופתי או שילוב של שניהם.
חשוב לציין כי יש להתאים את תכנית הטיפול לצרכיו האישיים של הילד או הנער. במקרים מסוימים, טיפול משפחתי עשוי להיות נחוץ כדי לטפל בדינמיקה משפחתית שעלולה לתרום לדיכאון של הילד.
הורים ומטפלים צריכים גם לתעדף את הטיפול העצמי ולחפש תמיכה בעצמם, שכן טיפול בילד הסובל מדיכאון יכול להיות מכביד מבחינה רגשית ומנטלית.
לסיכום, אין להתעלם מדיכאון אצל ילדים ובני נוער או לפטור אותו כמצב רוח חולף. חשוב לזהות את הסימנים והתסמינים ולפנות לטיפול מתאים מוקדם ככל האפשר. אפשרויות הטיפול בדיכאון ילדים כוללות טיפול רגשי, טיפול תרופתי או שילוב של שניהם, ויש להתאים אותם לצרכיו האישיים של הילד או הנער. עם הטיפול והתמיכה הנכונים, החלמה מדיכאון אפשרית, וילדים ובני נוער יכולים להמשיך לחיות חיים מאושרים ובריאים.