Search
Close this search box.

OCD אצל ילדים

OCD אצל ילדים

Ocd או בעברית הפרעה טורדנית כפייתית זה מצב שבו קיימות מחשבות טורדניות ופולשניות. המחשבות מביאות להתנהגות כפייתית, שמטרתה לנסות ולהשתיק את אותן מחשבות מציקות. המצב הזה יכול להביא לתחושה של חוסר אונים אצל האדם שחווה אותו. חוסר האונים הזה עלול להיות קשה במיוחד כאשר מדובר על ילדים.

OCD אצל ילדים

אובססיה אצל ילדים

אובססיה אצל ילדים יכולה להיקרא גם הפרעה טורדנית כפייתית אצל ילדים. מדובר על מצב שבו הילד חווה מחשבות שמטרידות את מנוחתו. המחשבות יכולות להיות בכל מיני סוגים של נושאים, בהתאם לנפש של כל ילד וילד. עם זאת, ישנם סוגים נפוצים של מחשבות המחולקות לפני נושאים, כגון פחד בהידבקות בזיהום או במחלה, חשש מלפגוע באחרים ועוד. לא מדובר רק על מחשבות, אלא גם על פעולות שמטרתן להשתיק את אותן מחשבות לא נעימות.

איך מתווכים את הנושא לילדים?

בתור ההורים, אנחנו יכולים להבין שהילד חווה הפרעה כפייתית טורדנית אצל ילדים, כי אנחנו מבינים שהוא מתנהג במידה מסוימת של חוסר היגיון בהתאם לעובדות הידועות לנו. לדוגמא, לרובנו ברור שלא צריך לשטוף את הידיים כ-10 פעמים לפני האוכל, וכ-20 פעמים לאחר שנוגעים בידית של דלת הבית. עם זאת, כאשר מדובר על הפרעה אובססיבית קומפולסיבית אצל ילדים, לא תמיד ברור לילד כאשר מדובר בהפרעה. על כן, ניתן לעשות שימוש בדימויים שיבהירו לו קצת יותר טוב את המצב.

חשיבותה של החמלה

אנחנו כהורים כמובן לא רוצים שהילד שלנו יעבור שום סוג של סבל. משום ש ocd אצל ילדים יכול להיראות לנו, ההורים, כמצב שבו הילד פשוט לא מבין את המציאות כי הוא צעיר ועדיין לא הסבירו לו. על כן, לעיתים אנחנו כהורים עלולים להיות לא רגישים מספיק עם הילד. חשוב להבין את הצרכים של הילד, את העובדה שבמצב של ocd בילדים, לילד יש היגיון פנימי שמנחה אותו, שכל פעולה שלו היא תוצאה של מחשבה שמרגישה אמיתית במיוחד בראשו ונפשו של הילד. על כן, חשוב להראות לילד שאנחנו מקבלים אותו כפי שהוא, ולו לנהוג בו בכעס. חשובה במיוחד הסבלנות של ההורים, משום שכדי לפתור את הבעיה דרושה סבלנות רבה מצד הילד ומצד ההורה.

כיצד מתבצע אבחון טורדנות כפייתית אצל ילדים?

האבחון מתבצע באמצעות שיחה של פסיכיאטר ילדים עם הילד. באמצעות השיחה הפסיכיאטר יודע לאתר את כל הסימנים האפשריים להימצאותה של ההפרעה. לעיתים יתברר שלא מדובר על הפרעת או סי די, ומדובר היה על אזעקת שווא, או אולי על הפרעה מסוג אחר שעשויה להזכיר או סי די. המאבחן יבדוק מספר פרמטרים, כאשר אחד החשובים בהם הוא כמות הזמן שמשקיע הילד במחשבה הטורדנית ובפעולות הבאות כפועל יוצא שלה על מנת להשתיקה. גורם נוסף שחשוב בזמן האבחון הוא מידת המצוקה הנפשית שמצבה ההפרעה לילד. המאבחן גם ירצה לברר עד כמה נפגע התפקוד היום יומי של הילד בעקבות ההפרעה.

כיצד מטפלים בהפרעה אובססיבית אצל ילדים?

אם אתם הורים שחושבים שלילד שלכם יש הפרעה כפייתית טורדנית, חשוב לפנות לקבלת עזרה מקצועית. ישנם מטפלים שעיקר ההתמחות שלהם הוא טיפול במקרי התנהגות אובססיבית אצל ילדים. הצעד הראשון שיעשה המטפל כאשר תעלו בפניו את החשש שילדכם מתמודד עם ocd הוא אבחון ocd בילדים.

טיפול ב ocd אצל ילדים

הטיפול המתאים לרוב הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי. להורה יש תפקיד חשוב בשינוי דפוס המחשבה והפעילות של הילד, כאשר הוא מתווה לו את דרך היציאה ביום יום. הטיפול מעלה לרוב סוגיות קשות להתמודדות רגשית מבחינת הילד, ודורש את מרב הרגישות והסבלנות של ההורים והמטפל.

לעתים לטיפול OCD יש צורך בטיפול תרופתי בהמלצת פסיכיאטר ילדים. הטיפול נועד להפחתת התסמינים – מחשבות טורדניות והטקסים ולצורך הפחתת רמת החרדה.

דילוג לתוכן